Væver Liv Stange
Vævestuen

Her i vævestuen starter opgaverne som regel med at jeg modtager besøg af et menighedsråd. Her, med materialer og redskaber omkring mig, kan jeg lide at fortælle om mit arbejde.

Her står den 160 cm brede væv, og her er også mit farveri med gasblus og gasgruekedel. Jeg anvender forskellige uldgarner fra Norge og Sverige foruden silke og desuden hør til alterduge og tæppetrend. Alle materialer købes hjem i naturfarve og indfarves i værkstedet. Farverne bestemmes ud fra de farver i kirkerummet, som tekstilet skal ses i sammenhæng med. Der bruges kemiske farver for at opnå så stor ægthed og holdbarhed som muligt.

Vævestuens rok og uldkamme er også velbrugte. Alle motiver på messehageler og stolaer bliver vævet ind med garn spundet i hånden. Jeg bruger uld fra racen Leichester. Ulden bliver farvet inden jeg spinder, så garnet får en række fine nuancer.


Foto: Klaus Madsen


Arbejdsgangen:

Planche med forslag til messehagel til Heltborg kirke.Arbejdet med et forslag til menighedsrådet begynder ved et besøg i kirken. Her registreres nøje farver, lys, udsmykning og symboler, og jeg tager en serie billeder til brug i den videre proces. 

Ud fra
kirkebesøget og menighedsrådets ønsker udformes et forslag i akvarel med beskrivelse og sendes til min kontaktperson i rådet vedlagt et prisoverslag. Accepterer menighedsrådet forslaget, laver jeg en væveprøve som viser materialevalg og kvalitet, udsnit af motiv(er) og mulige farvenuancer. Denne vurderer vi sammen ved et møde i kirken. Her tages stilling til den endelige nuance, motivets størrelse bestemmes og lignende detaljer drøftes.

Herefter går det store arbejde i gang med farvning, evt. spinding, vævning, sommetider også broderi og endelig færdiggørelse med montering af fór og andre detaljer. Messehageler og stolaer leveres med tilhørende bøjler og støvslag samt bomuldshandsker til håndtering.

Undervejs i vævepocessen er menighedsrådets medlemmer velkomne på værkstedsbesøg.

Med selve afleveringen følger manuskript til en artikel til kirkebladet om arbejdet - om tanker og ideer og om hvordan de er kommet til udtryk.

Jeg møder altid op ved indvielsen og fortæller gerne om arbejdet ved et evt. arrangement efter gudstjenesten.